Gratis verzending vanaf €75,00 in NL, BE & DE Wij verzenden CO2 neutraal Op een werkdag voor 12:00 besteld is dezelfde werkdag verzonden
Uitstekend
  • 8.9 / 10
(1597)
Webwinkel keurmerk
Kleurstalen keuzehulp

Hoe wordt onze kalk gewonnen?

Bij betonlook.nl hechten we veel waarde aan duurzaamheid en de herkomst van onze producten, vooral als het gaat om onze Kalkverf. We willen graag een beter inzicht bieden in hoe we onze kalk winnen en het uitgebreide productieproces achter onze verf laten zien.

Hoe wordt kalk voor mortel gewonnen?


Er zijn twee belangrijke processen bij het winnen van kalk, elk met zijn eigen toepassingen. Aan de ene kant heb je de pure, natuurlijke hydraulische kalk, die wordt gebruikt voor mortel. Aan de andere kant heb je dezelfde pure, natuurlijke hydraulische kalk die op een andere manier wordt verwerkt voor onze verf. We leggen je graag uit hoe deze producten tot stand komen.

Pure, natuurlijke hydraulische kalk
Laten we een kijkje nemen bij het proces van het winnen van kalk voor mortel - de basis van veel bouwprojecten. Hier komt de ster van de show: de pure, natuurlijke hydraulische kalk. Dit bijzondere goedje wordt gemaakt door siliciumhoudende kalksteen te bakken op hoge temperaturen, meestal tussen de 900 en 1200 graden Celsius. Het resultaat? Een mengsel van calciumsilicaten, calciumaluminaat en calciumhydroxide. Op het moment dat deze kalk in aanraking komt met water, reageert het en wordt het hard. Dit proces, bekend als hydraulische reactie, zorgt ervoor dat de kalk een bindmiddel vormt dat gebruikt kan worden in bouwmaterialen zoals mortel en pleisterwerk. De aanwezigheid van koolstofdioxide in de lucht draagt bij aan het uithardingsproces van de kalk.

Natuurlijke hydraulische kalk bevat meestal minstens 12% vrije kalk en staat bekend om zijn snelle uithardingseigenschappen. Het wordt vaak gebruikt door ervaren metselaars vanwege de hoge concentratie kalk. Soms voegen ze een beetje silica-rijk zand toe, zoals puzzolaan, om het uithardingsproces te versnellen. Dit maakt het handiger in gebruik.

Je kunt deze kalk ook mengen met klei of ijzer, afhankelijk van je voorkeur, maar dit kan invloed hebben op de ademende en elastische eigenschappen van het eindproduct. Over het algemeen is natuurlijke hydraulische kalk een ideaal bouwmateriaal.

Kalkverf Terracotta oranje betonlook nl

Hoe wordt Kalk voor verf gewonnen?


Er zijn enkele verschillen tussen het winnen van kalk voor mortel en kalk voor verf. We zullen hieronder uitleggen hoe we kalk winnen voor onze Kalkverf, zodat je het productieproces kunt begrijpen.

Het productieproces voor kalk voor Kalkverf
Het productieproces van kalk voor Kalkverf begint met het bakken van kalksteen bij verschillende temperaturen, gevolgd door het blussen met water. Dit proces staat bekend als luchtkalken. Wanneer kalksteen wordt geblust, ondergaat het een fysiek proces van verdamping van water en een chemisch proces genaamd carbonatatie. Bij carbonatatie combineert de gebluste kalk met koolstofdioxide in de lucht en keert terug naar zijn oorspronkelijke staat van kalksteen, oftewel calciumcarbonaat.

Luchtkalken kunnen gebluste kalken zijn in poedervorm. Na het bakken worden de brokken kalk verpulverd en behandeld met de juiste hoeveelheid water om ze te hydrateren voordat ze fijn gemalen worden. Deze gebluste kalken worden onderverdeeld in twee soorten: fijngemalen kalk en gebluste kalk voor constructiedoeleinden. De gebluste kalk wordt vervolgens gebruikt in Kalkverf.

De kwaliteit van gebluste kalk alleen is echter niet voldoende om een duurzame verf te produceren, vanwege het gebrek aan bindmiddel. Daarom worden er additieven toegevoegd om de eigenschappen en technische aspecten te verbeteren, zoals het ademend vermogen. Deze additieven bevatten vaak petrochemische harsen en andere stoffen, zoals magnesiumcarbonaat, in hoeveelheden van minder dan 10%. Door deze ingrediënten te combineren, verkrijgt de kalk de vereiste eigenschappen voor de juiste verwerking. Voor het schilderen zijn gelooide kalken de beste keuze. Wat dit betekent leggen we je graag uit.

Kalk Vintage terra betonlook nl

Gelooide Kalken

We hebben al uitgelegd dat gelooide kalken de meest geschikte basis vormen voor verf in jouw projecten, waarbij de brokken kalk eerst worden verpulverd en behandeld voordat ze fijn gemalen worden. Alleen wat betekent dit? Gelooit betekent dat de kalk een rijpingsproces ondergaat, vergelijkbaar met het rijpen van kaas. Dit proces staat bekend als looien, waarbij de kalk gedurende 12 maanden wordt gefilterd en gematureerd voordat het wordt gebruikt. Tijdens het rijpingsproces worden eventuele onzuiverheden verwijderd en ontwikkelt de kalk een zuivere en stabiele kwaliteit. Deze vorm van kalkproductie wordt toegepast bij onze verfsoorten, omdat ze een hoogwaardig en consistent eindproduct bieden.

De winning van kalk versus cement

We hebben zojuist uitgelegd hoe kalk wordt gewonnen, maar wat onderscheidt kalk van cement? Je kunt je voorstellen dat het bakken onder hoge temperaturen een negatieve impact heeft op het milieu. Maar waarom zijn kalkproducten dan beter dan cement? Hier is een belangrijk punt dat we graag willen benadrukken: de steen die wordt gebruikt voor natuurlijke hydraulische kalk is dezelfde als die voor puzzolaanse cement. Het verschil zit hem alleen in het type brandstof en de baktemperatuur. Bij kalk wordt gewerkt met ovens van 900 tot 1200 graden, terwijl voor cement een temperatuur van 1350 tot 1650 graden Celsius vereist is.

Nu komt het belangrijke gedeelte. Bij het winnen van kalk zorgt de koolstofdioxide die vrijkomt onder deze temperaturen ervoor dat deze carbonatie volledig wordt opgenomen in het kalkmortel, in tegenstelling tot cement, dat dus een pure vervuiler is zonder terugkeer. Kortom, kalk is beter dan cement voor het milieu. Maar wat zijn nu de positieve aspecten van hydraulische kalk?

  • Je hebt geen menging of toevoegingen nodig in de ovens tijdens het blussen.
  • Onze kalk wordt gewonnen uit verticale ovens, wat zorgt voor gelijkmatige bakresultaten. Deze methode van productie zorgt voor een consistent hoge kwaliteit van onze kalk, wat essentieel is voor de effectiviteit van onze verf- en stucmaterialen.
  • Onze kalkmortel heeft een aanzienlijke poreusheid, waardoor vocht kan verdampen en lucht kan circuleren, wat resulteert in een gezonder binnenklimaat.
  • Een ander voordeel is het hoge gehalte aan vrije kalk, wat essentieel is voor de hechting van onze kalk.
  • Onze kalk is gezond om mee te werken, omdat het vocht kan absorberen en afgeven, de luchtvochtigheid in een ruimte kan reguleren en de vorming van micro-organismen, mijten en schimmels kan verminderen.
  • Producten met kalk kunnen gemakkelijk worden verwijderd zonder schade aan de ondergrond te veroorzaken, waardoor ze ideaal zijn voor restauratiewerkzaamheden of het bekleden van nieuwe wanden.

Benieuwd naar onze Kalkverf | ontdek hier de populaire kleuren

1 liter
€ 33,95
Klv 202 Lin Plus Kalkverf
1 liter
€ 33,95
Klv 261 Jute Kalkverf
1 liter
€ 33,95
Klv 364 Vintage Kalkverf
1 liter
€ 33,95

Betonlook.nl | Jouw transparante bron voor ecologische Kalkverf


We hopen dat je nu een beter idee hebt van hoe onze kalk wordt gewonnen voor onze verf. Maar wist je dat kalk ook wordt verwerkt in onze Structuurverf, Leemstuc, Betonlook verf en de plus varianten? Met deze eeuwenoude traditie haal je niet alleen duurzaamheid in huis, maar ook een stukje geschiedenis. En wist je dat onze Kalkverf ook geschikt is voor zwangere vrouwen en mensen met allergieën? Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!